Capítol 10 – Fusió lunar

Vicent Monsonís, director, guionista i productor, és un bon coneixedor de molts dels oficis del cinema i de l’audiovisual. També ha experimentat però, altres arts. En un temps va fer alguns treballs com a il·lustrador, un vessant que no ha abandonat mai del tot. Va arribar a col·laborar amb els seus dibuixos a l’edició valenciana del Diario 16, durant els seus vora tres anys de vida i encara continua dibuixant els seus propis storyboards o guions il·lustrats.

Les cinc llunes hem aprofitat l’ocasió de la seua visita per demanar-li què li inspirem sobre el paper les cinc disciplines artístiques que representem ―el circ, la dansa, el cinema, la música i el teatre― i aquest ha sigut el resultat.

El clam tan repetit i reivindicat en els últims temps de crisi en el sector és el motiu que inspira i acompanya la interpretació que ha fet Monso de Les cinc llunes. Les cinc arts estem representades en la vinyeta dins d’una caixeta d’ampolles com el millor antídot.

En la il·lustració apareixen dos personatges de Green Generation, el seu últim projecte en el qual treballa en l’actualitat, una sèrie d’animació didàctica amb ambició internacional que va molt més enllà de l’entreteniment.

El cinema de Vicent Monsonís és una aposta decidida per la creació d’una cinematografia pròpia, autòctona. El seu últim film, Un cercle en l’aigua, és una producció 100% valenciana, amb un equip 100% valencià, rodada en la nostra llengua i en diferents racons de la nostra geografia.

Monsonís és un defensor ferm de la idea que es poden contar històries universals des de casa nostra, i aquest últim treball cinematogràfic que versa sobre les teories conspiranoiques que envolten l’autoria de les obres de Shakespeare, n’és una bona mostra.

La integritat de l’artista, de les persones, també és una altra de les constants en el seu treball, des de la seua òpera prima, Dripping, una comèdia que ironitza sobre els interessos creats al voltant del món de la creació artística.

Veiem uns joves Pep Munné i Albert Forner en una seqüència de la pel·lícula. Completen el repartiment Juan Luís Galiardo, Guillermo Montesinos i Gretel Stuyck.

En els inicis de la seua trajectòria, Vicent Monsonís va ser guionista en la posada en marxa del Club Babalà, un dels espais més seguits i exitosos de la primera etapa de la televisió pública valenciana. Precisament ell va ser l’autor del Rock de les vitamines, un dels temes emblemàtics del club infantil.

Des d’aquell moment, ha treballat també en nombrosos i variadíssims registres i formats televisius com ara programes, concursos, sèries i ficció, documentals o docusèries. Destaca també un dels últims treballs que va realitzar en la xicoteta pantalla, el programa de monòlegs d’humor a la valenciana que es va emetre en À Punt, Comediants.

En la lluna de dansa fem un retrat de la ballarina Clara Crespo, integrant de la companyia Fil d’arena.

Redacció Cristina Quílez, Saray Puchades i Guillem Nicolàs
Producció Estela Martínez
Assessorament lingüístic Glòria Banyuls
Edició Francesc Bosch
Realització Arnau Múria
Disseny sonor Tere Núñez
Direcció Amàlia Garrigós

Continguts multimèdia Borja Pons