Capítol 17 – El fava de Ramonet

Capítol 3: Grup dels Joves

En la secció “El pentagrama” parem atenció al Grup dels Joves, un col·lectiu de compositors valencians dels anys trenta del segle XX integrat per Vicent Asencio, Vicent Garcés, Ricard Olmos, Lluís Sánchez i Emili Valdés.

En Les cinc llunes ens centrem en cadascun d’aquests creadors que tenien moltes coses en comú, entre altres el mestratge de Manuel Palau i la voluntat de renovar la música del nostre país. Coneixem detalls de la seua producció i escoltem algunes de les seues peces.

Escoltem Prismas sinfónicos, una composició de Luis Sánchez Fernández (1907-1957), interpretada per l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Música de València sota la batuta de Ramón Ramírez Beneyto. El concert forma part de la commemoració dels 80 anys de València capital de la República: el Grup dels Joves al Palau de la Música de València, el 16 de novembre de 2017.

Veiem ara la interpretació de Marinada (1949), un ballet simfònic per a soprano i orquestra amb música de Vicent Garcés Queralt (1906-1984) i text de Joan Fuster i Ortells (1922-1992) amb Miriam Silva (soprano), l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Música de València i la direcció de Ramón Ramírez Beneyto. Concert 80 anys de València capital de la República: el Grup dels Joves al Palau de la Música de València, el 16 de novembre de 2017.

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana interpreta el Temps III Despedida de l’obra Tríptico d’Emilio Valdés Perlasia en el concert del programa “Música a la llum” que va tindre lloc el 9 de desembre de 2018 al Teatre Serrano de Gandia. Dirigeix Saül Gómez Soler. El programa “Música a la llum”, patrocinat per Bankia i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i l’FSMCV, sorgeix com a part del projecte “Bankia Escolta València” per a col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

Antonio Galera interpreta en directe al programa Fandango de Canyamelar de Vicent Asencio.

Capítol 4: Neu, glaç i desglaç

El nostre fonografista de capçalera Edu Comelles ens porta de viatge al límit entre Terol i Conca, on naix un riu peculiar, que ací rep el nom del poble on ens trobem, Guadalaviar. Amb ell, farem un viatge de més de 150 km fins al mar. Tot seguint els paisatges sonors fluvials.

La neu és un fenomen meteorològic prou curiós, si vos fixeu, és pràcticament silenciós; quan es precipiten flocs de neu, amb prou faenes escoltem res, el mateix pes dels flocs no és suficient per a generar cap so. És possiblement la forma de precipitació més silenciosa. I no només ho és quan es precipita, inclús una vegada ha deixat de nevar, per tot hi regna el silenci. Sembla com si s’aturara el temps de colp. Com si la neu abaixara el volum del paisatge sonor per una estona.

Seguidament podeu escoltar el disc íntegre, on es recullen gravacions de Guadalaviar al qual pertanyen part de les gravacions que escoltem en el programa.

El fava de Ramonet

En la lluna de cinema fem una sessió de cinema mut valencià. Nacho Lahoz, responsable del Departament de Conservació de la Filmoteca, ens relata com va nàixer i evolucionar el cinema mut valencià fins a arribar al sonor, un viatge que ens porta fins a la primera pel·lícula sonora en valencià de l’any 1933, El fava de Ramonet.

Arcadi Valiente és el pianista que fa l’acompanyament al piano durant les projeccions de cinema mut que organitza la Filmoteca. En la ràdio de Les cinc llunes hem volgut emular aquestes sessions.

El fava de Ramonet és un sainet de vora vint minuts de durada estrenat l’any 1933. Es tracta de la primera pel·lícula sonora en valencià, dirigida per Juan Andreu, la qual va tindre un gran èxit de públic en ser estrenada.

El fill de l’autor, Joan Andreu, explicava al programa Dossiers de RTVV alguns detalls de la gravació d’aquella pel·lícula pionera. En el vídeo també podem veure la càmera rudimentària amb què es va gravar El fava de Ramonet.

Recuperem una escena de la pel·lícula de 1933, cedida per la Filmoteca valenciana, en la qual un turista italià pregunta pel significat de la paraula fava.

Ramonet es fava o s’ho fa? En el següent fragment del film escoltem una conversa del protagonista amb els personatges de Chuano i Pepita la malaguenya, en la qual fan servir un registre vulgar del valencià de l’època.

Paco Fernández i Julio Espí són els noms dels actors masculins que destaquen al cartell. Completen el repartiment les actrius Carmen Casesnoves, Conxa Reyes i Amparo Gregori.

Nacho Lahoz, historiador del cine valencià i màxim responsable de l’àrea de conservació de l’Arxiu Fílmic de l’IVAC, l’Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia, ens explica els treballs de recuperació, conservació i promoció del patrimoni audiovisual valencià que la Filmoteca duu a terme.

Redacció Cristina Quílez, Saray Puchades i Guillem Nicolàs
Producció Estela Martínez
Assessorament lingüístic Glòria Banyuls
Edició Francesc Bosch
Realització Arnau Múria
Disseny sonor Tere Núñez
Direcció Amàlia Garrigós

Continguts multimèdia Borja Pons